AstronomieAntwoorden: Uit het Astronomisch Woordenboek

AstronomieAntwoorden
Uit het Astronomisch Woordenboek


[AA] [Woordenboek] [Antwoordenboek] [UniversumFamilieBoom] [Wetenschap] [Sterrenhemel] [Planeetstanden] [Reken] [Colofon]

\(\def\|{&}\)

Hieronder staat de beschrijving van het woord dat je opvroeg uit het astronomisch woordenboek.

het gewicht

ge‧'wicht

Je voelt gewicht als er een kracht op je buitenkant werkt. Als je rustig op de grond staat, dan duwt de grond tegen je voeten maar niet tegen je hoofd, en trekt de zwaartekracht alle delen van je lichaam even hard naar beneden, dus voelt het alsof je hoofd en je voeten naar elkaar toe gedrukt worden, en dat geeft het gevoel van gewicht.

Als je zweeft (bijvoorbeeld als je net omhoog gesprongen bent), dan duwt er even geen kracht meer tegen je voeten, dus dan worden je voeten en je hoofd niet naar elkaar toe gedrukt, en dan voel je geen gewicht meer.

Als je vooruit kijkend in een versnellende auto zit, dan duwt de stoel harder tegen je rug en dat voel je als extra gewicht.

Als je rustig zit of staat dan is je gewicht afhankelijk van je massa en de sterkte van de zwaartekracht. Op de Maan is de zwaartekracht minder sterk dan op Aarde, dus weeg je op de Maan minder dan op de Aarde.

Hoewel gewicht een maat voor kracht is wordt het meestal beschreven in eenheden van massa, zoals de kilogram. Een kilogram gewicht moet dan opgevat worden als "de hoeveelheid zwaartekracht die op Aarde op een massa van een kilogram zou werken". Zelfs op Aarde hangt je gewicht af van waar je bent. Op de evenaar weeg je ongeveer een half procent (een tweehonderdste deel) minder dan op de polen.