AstronomieAntwoorden: Uit het Astronomisch Woordenboek

AstronomieAntwoorden
Uit het Astronomisch Woordenboek


[AA] [Woordenboek] [Antwoordenboek] [UniversumFamilieBoom] [Wetenschap] [Sterrenhemel] [Planeetstanden] [Reken] [Colofon]

\(\def\|{&}\)

Hieronder staat de beschrijving van het woord dat je opvroeg uit het astronomisch woordenboek.

de hoek

In de geometrie is een hoek een verschil tussen twee richtingen. Hoeken worden meestal in graden gemeten. Als je éénmaal rond je eigen as draait dan heb je een hoek van 360 graden afgelegd. De hoek tussen de horizon en het zenit is ongeveer 90 graden. Een rechte hoek is 90 graden, en de hoek tussen de zijden van een gelijkzijdige driehoek (eentje met alle drie de zijden van gelijke lengte) is 60 graden. Als je je arm strekt, dan bedekt je vinger ongeveer één graad aan de hemel, en je gesloten vuist ongeveer tien graden.

Een graad (symbool: °) wordt verder onderverdeeld in 60 boogminuten (symbool: '), en een boogminuut weer in 60 boogseconden (symbool: "). Zo is een graad gelijk aan 3600 boogseconden. De notatie 23°40'32" betekent 23 graden, 40 boogminuten, en 32 boogseconden. Hemellichamen zijn vaak zo klein aan de hemel (omdat ze zo ver weg zijn) dat hun schijnbare grootte in boogminuten of boogseconden gemeten worden. Zo hebben de Zon en de Maan schijnbare grootten van ongeveer 30', Jupiter van ongeveer 40", en Pluto van ongeveer 0,1".

Het kleinste detail dat een perfecte telescoop mogelijk kan zien (de resolutie van de telescoop) wordt ook vaak gemeten in boogseconden. Het is ongeveer gelijk aan 13 boogseconden gedeeld door de diameter (in centimeters) van de grootste lens of spiegel in de telescoop, of aan 5,0 boogseconden gedeeld door de diameter in duimen. Met een perfecte 30-cm-telescoop kun je details tot ongeveer 0,8 boogseconden klein zien. Met zo'n telescoop ziet Jupiter eruit als een klein schijfje, maar Pluto zou nog steeds een stip zijn, net als de sterren. Vaak is de resolutie van een telescoop een stuk minder goed dan de resolutie van een perfecte telescoop, want de lenzen en spiegels zijn niet perfect, en de atmosfeer van de Aarde versmeert de beelden vaak een beetje.