AstronomieAntwoorden: Uit het Astronomisch Woordenboek

AstronomieAntwoorden
Uit het Astronomisch Woordenboek


[AA] [Woordenboek] [Antwoordenboek] [UniversumFamilieBoom] [Wetenschap] [Sterrenhemel] [Planeetstanden] [Reken] [Colofon]

\(\def\|{&}\)

Hieronder staat de beschrijving van het woord dat je opvroeg uit het astronomisch woordenboek.

de horizon

'ho‧ri‧zon, meervoud horizonnen, horizons; horizoon = [Grieks] begrenzing

Een horizon is in het algemeen een scheidslijn tussen een gebied dat je kunt zien en een gebied dat je niet kunt zien. In de sterrenkunde kom je tenminste vier verschillende betekenissen van horizon tegen, waarvan er drie veel met elkaar te maken hebben. De horizon is:

  1. De lijn aan de hemelbol die precies halverwege (op 90 graden van) het zenit en het nadir ligt, op een hoogte van 0 graden.
  2. De denkbeeldige scheiding tussen het land (of de zee) en de lucht als de Aarde perfect rond (glad) was. Als je oog half in de grond (of zee) stak, dan zou deze horizon gelijk zijn aan die van betekenis 1. Als je oog boven de grond (of zee) is, dan is deze horizon lager dan die van betekenis 1 (hoewel het verschil pas belangrijk wordt als je kilometers boven het land of de zee bent).
  3. De scheiding (aan de hemelbol) tussen de lucht en dingen op het land (of de zee). Als er bergen of gebouwen in de buurt staan, dan is deze horizon geen rechte lijn. Op de spiegelgladde zee is deze horizon gelijk aan die van betekenis 2.
  4. De horizon van een zwart gat is de rand van het gebied rond een zwart gat van waaruit je nooit meer kunt ontsnappen.

Als een sterrenkundige tekst een horizon noemt maar niet uitlegt welke dat is, dan kun je aannemen dat het de horizon van betekenis 1 is.