AstronomieAntwoorden: Uit het Astronomisch Woordenboek

AstronomieAntwoorden
Uit het Astronomisch Woordenboek


[AA] [Woordenboek] [Antwoordenboek] [UniversumFamilieBoom] [Wetenschap] [Sterrenhemel] [Planeetstanden] [Reken] [Colofon]

\(\def\|{&}\)

Hieronder staat de beschrijving van het woord dat je opvroeg uit het astronomisch woordenboek.

de meteoor

me‧te‧'oor, meervoud meteoren; meteooros = [Grieks] opgeheven, in de lucht zwevend

Meteoren of vallende sterren zijn stukken steen, meestal van zandkorrelgrootte of kleiner, die vanuit de ruimte de atmosfeer binnenkomen en daar door de wrijving met de lucht verhit worden en (gedeeltelijk) verbranden, waarbij ze licht uitstralen. Meteoren zijn te zien als heel snel bewegende en maar even zichtbare lichtpunten, meestal zonder geluid. De meeste meteoren zijn al op grote hoogte (70 km of zo) helemaal verbrand. Soms laten ze een even nagloeiend spoor achter. Als grotere meteoren in stukken breken tijdens hun val, dan geeft dat vaak een explosie van licht. Grote meteoren kunnen helderder zijn aan de hemel dan de helderste sterren en planeten; die worden ook wel boliden genoemd.

In de ruimte, voordat een meteoor de atmosfeer bereikt, heet het een meteoroide. Als een meteoor niet helemaal verbrand en een stuk ervan de grond bereikt, dan heet dat stuk een meteoriet.