AstronomieAntwoorden: Uit het Astronomisch Woordenboek

AstronomieAntwoorden
Uit het Astronomisch Woordenboek


[AA] [Woordenboek] [Antwoordenboek] [UniversumFamilieBoom] [Wetenschap] [Sterrenhemel] [Planeetstanden] [Reken] [Colofon]

\(\def\|{&}\)

Hieronder staat de beschrijving van het woord dat je opvroeg uit het astronomisch woordenboek.

de precessie

pre‧'ces‧sie; praecessio = [Latijn] voorgaand

De rotatieas van de Aarde tolt langzaam rond de polen van de ecliptica door de aantrekking van de Maan en Zon op de equatoriale uitstulpingen van de Aarde. Het duurt ongeveer 26.000 jaar voor één tolwenteling voltooid is. Deze tolbeweging wordt precessie genoemd.

Eén gevolg van de precessie is dat het lentepunt aan de hemelbol langzaam tussen de sterren door beweegt, met een snelheid van één graad per 71,6 jaar. Deze beweging heet de precessie van de equinoxen. De plaatsen van de Zon tussen de sterren aan het begin van de andere seizoenen (de herfstequinox en de zomer- en winterzonnewenden) worden net zo beïnvloed. Het lentepunt schuift sinds ongeveer het jaar −68 door het moderne sterrenbeeld van de Vissen, en zal rond het jaar 2597 het sterrenbeeld van de Waterman binnen gaan.

Een ander gevolg van de precessie is dat de hemelpolen óók tussen de sterren door bewegen. Op het moment is de noordpool van de hemel vrij dicht bij de ster alfa Ursae Minoris (alfa UMi, ook wel Polaris of poolster genoemd).