AstronomieAntwoorden: AstronomieAntwoordenBoek: Astrologie

AstronomieAntwoorden
AstronomieAntwoordenBoek: Astrologie


[AA] [Woordenboek] [Antwoordenboek] [UniversumFamilieBoom] [Wetenschap] [Sterrenhemel] [Planeetstanden] [Reken] [Colofon]

1. Astrologie ... 2. De werkwijze van astrologen ... 3. Kan het kwaad om in astrologie te geloven? ... 4. De sterren weten niets over jou ... 5. De kleur, element of steen die bij een sterrenbeeld hoort

\(\def\|{&}\DeclareMathOperator{\D}{\bigtriangleup\!} \DeclareMathOperator{\d}{\text{d}\!}\)

Deze bladzijde beantwoordt vragen over astrologie. De vragen zijn:

1. Astrologie

Astrologie is gebaseerd op het oeroude idee dat dingen die op Aarde gebeuren verbonden zijn met dingen die aan de hemel gebeuren. Als dat waar is, en als je kunt voorspellen wat er aan de hemel gaat gebeuren, dan zou je daaruit moeten kunnen voorspellen wat er op Aarde gaat gebeuren. Heel lang geleden dacht men dat de hemel alleen iets zei over goddelijke of tenminste belangrijke mensen op Aarde, zoals koningen, maar later dachten astrologen dat de stand van de planeten ook iets zei over het leven van gewone mensen.

Astrologische voorspellingen doen het in wetenschappelijke testen niet beter dan je op grond van toeval kunt verwachten. Het valt vaak niet mee om astrologische voorspellingen te testen, want ze zijn meestal nogal vaag en gaan zo goed als nooit over meetbare dingen waarvan je achteraf gemakkelijk kunt zien of ze op de voorspelde manier veranderd zijn. In de wetenschap zou dat niet gepikt worden.

Er is geen wetenschappelijke basis voor astrologie. Het idee dat gebeurtenissen aan de hemel verbonden zijn met het soort dingen die astrologen voorspellen (over geld en de liefde en succes of pech in het leven) is wetenschappelijk gezien heel erg ongeloofwaardig. Wetenschappers hebben er geen aanwijzingen voor dat planeten invloed hebben op Aarde anders dan door hun zwaartekracht, door het zonlicht dat ze weerkaatsen, en door de warmtestraling die ze zelf uitzenden. Van al die zaken is de invloed van de planeten op Aarde verschrikkelijk veel minder dan de invloed van aardse zaken zoals de mensen en gebouwen in jouw buurt, maar dat soort zaken wordt door astrologen niet meegenomen in hun berekeningen. Als astrologie gelijk heeft, dan moet er een mysterieuze kracht zijn die alleen van planeten op mensen werkt, maar er is geen enkele wetenschappelijke aanwijzing voor dat zo'n kracht bestaat.

Ik zou astrologische voorspellingen met een grote korrel zout nemen, en ik zou er zeker geen geldzaken door laten leiden. Als er al waarheid in astrologie zat (wat ik niet denk), dan zou ik nog steeds niet weten welke astroloog dan goed en betrouwbaar was en welke niet.

[451]

2. De werkwijze van astrologen

Ik ben geen astroloog. Voor zover ik weet maken astrologen voorspellingen gebaseerd op de stand van de Zon, Maan en planeten en op onverwachte verschijnselen aan de hemel, zoals kometen. Om deze dingen waar te nemen heb je geen instrumenten nodig. Voor de stand van de Zon, Maan en planeten hoef je niet eens zelf meer waarnemingen te doen, want die kunnen tegenwoordig heel nauwkeurig voorspeld worden.

Dan heeft een astroloog nog een methode nodig om uit de waarnemingen een voorspelling of conclusie af te leiden. Ik denk niet dat alle astrologen daarvoor precies dezelfde methode gebruiken en ik denk ook niet dat ze allemaal uit dezelfde gegevens dezelfde voorspellingen zouden afleiden. Van elk teken van de dierenriem (dus elke positie aan de hemel) en van elke planeet wordt aangenomen dat het invloed heeft op (of verbonden is met) zekere dingen, zoals liefde of geld of oorlog of ziekte. Als een bepaalde planeet in een bepaald teken van de dierenriem staat, dan wordt uit de bijbehorende invloeden een voorspelling gehaald. Astrologen denken dat uit de stand van de planeten bij je geboorte volgt welke planeten of tekens van de dierenriem of andere astrologische zaken speciaal op jouw leven van toepassing zijn.

Dit lijkt eenvoudig maar er zijn allerlei moeilijkheden. Wat betekent het als bijvoorbeeld de ene planeet aanwijst dat je ziek zult worden maar de andere juist dat je niet ziek zult worden? Je moet dus ook weten hoe je al die verschillende (en soms tegenstrijdige) invloeden moet mengen.

Hoe kom je er achter welke planeet of welk teken van de dierenriem invloed heeft op welk ding, of hoe je al die invloeden moet mengen? Een wetenschapper (zoals een astronoom) zou daarvoor de wetenschappelijke methode gebruiken, maar die levert als conclusie dat er helemaal niet van die invloeden van planeten en tekens van de dierenriem zijn, dus gebruiken astrologen die methode niet. Ik weet niet hoe ze het tegenwoordig dan wel doen.

De oude Babyloniërs deden meer dan twintig eeuwen geleden al aan astrologie. Zij noteerden wat de stand van de planeten was en wat er voor belangrijks op Aarde gebeurde en ze namen aan dat als dezelfde stand van de planeten later nog eens terug kwam dat dan datzelfde belangrijke ook weer zou gebeuren. Misschien doen astrologen dat vandaag nog steeds. Ook deze methode is niet gemakkelijk: Als er vandaag wat belangrijks gebeurt, met welke planeet moet je dan aannemen dat dat verbonden is? En zou datzelfde dan weer gebeuren als die planeet tot op een graad weer precies dezelfde positie heeft, of is het al genoeg als de planeet binnen 30 graden weer dezelfde positie heeft, of moet misschien een tweede planeet ook weer op precies dezelfde positie zijn als voorheen, of is misschien alleen de afstand van die planeten tot de Zon belangrijk? Of tot elkaar? Of tot de Maan? Er zijn zo veel mogelijkheden. Het lijkt waarschijnlijk dat verschillende astrologen die onafhankelijk van elkaar werken tot verschillende conclusies zullen komen.

Als je meer wilt weten over de werkwijze van een astroloog, dan zou je wat boeken over astrologie kunnen lezen, of het aan astrologen kunnen vragen. Maar volgens de wetenschap is astrologie onzin.

[420]

3. Kan het kwaad om in astrologie te geloven?

Stel je voor dat een astroloog aanbiedt om, tegen betaling van €58, een periode te voorspellen die mogelijkheden biedt om iets te krijgen dat je wilt hebben, zoals geld of liefde. Moet je zo'n aanbod aannemen?

Je zou kunnen denken "baadt het niet dan schaadt het niet", maar dat is niet waar. Als de voorspellingen van de astroloog waardeloos blijken te zijn dan ben je al wel die €58 kwijt. Dat is alleen maar "geen schade" als je het niet erg vindt om €58 kwijt te raken. Als ik €58 uitgeef dan wil ik enige zekerheid hebben dat ik er iets voor terug krijg dat zoveel geld waard is. In dit geval is er geen enkele garantie, behalve dat je die €58 kwijt bent. Als de voorspelling over geld krijgen gaat, dan is het waarschijnlijk dat elke kans om geld te krijgen samen gaat met risico om meer geld te verliezen. In het algemeen gaan kansen op veel winst samen met risico van grote verliezen.

Het grote probleem met astrologie is dat de voorspellingen daaruit zo vaag zijn dat je niet eenvoudig kunt vaststellen of ze nu wel of niet uitgekomen zijn. Astrologen hebben het over "kansen" en "gunstige omstandigheden" en "mogelijkheden", en die hoeven dus niet altijd tot duidelijke positieve resultaten te leiden. Achteraf gezien kunnen ze bijna altijd wel iets vinden dat bij hun voorspellingen lijkt te passen, en dat kan dan heel anders zijn dan wat je verwachtte. Ze hebben nog steeds geen probleem zelfs als ze helemaal niets kunnen vinden dat bij hun voorspelling past, want ze kunnen met recht zeggen dat ze alleen maar voorspelden dat de toestand gunstig was, wat helemaal niet hetzelfde is als te voorspellen dat je zeker zult krijgen wat voorspeld was. Misschien was er een andere planeet die onverwachte slechte invloed gaf, of had je onvoldoende "harmonische" gedachten, of geloofde je niet sterk genoeg, of gaf je je geboortetijdstip niet voldoende nauwkeurig op, of luisterde je naar een of andere wetenschapper met slechte kosmische golven, of een ander excuus. Je kunt nooit bewijzen dat de astroloog een ondeugdelijke dienst leverde, dus kunnen ze niet verliezen.

Advertenties van astrologen melden vaak dat ze brieven van veel tevreden klanten ter inzage hebben, maar daaraan kun je niet zien of de astroloog misschien een nog veel groter aantal ontevreden klanten had, dus zegt zo'n melding niet veel over of de voorspellingen meestal goed zijn, en helemaal niets over of die voorspellingen beter zijn dan voorspellingen die je zelf zou kunnen maken.

Ik raad sterk af om financiële beslissingen te nemen gebaseerd op astrologische voorspellingen, behalve als het niet erg is als je het geld verliest, of als je de astrologische voorspellingen opvat als vergelijkbaar met voorspellingen gemaakt met kop en munt of met dobbelstenen.

[422]

4. De sterren weten niets over jou

De sterren kunnen niet vertellen hoe goed jij bij iemand anders past. Sterren weten niets over mensen. Dat de sterren iets nuttigs zouden zeggen over dingen op Aarde is een uitvinding van astrologen, die dat gebruiken om geld te verdienen door mensen voor hun diensten te laten betalen.

[450]

5. De kleur, element of steen die bij een sterrenbeeld hoort

Volgens astrologen en/of andere alternatieve lieden horen er bepaalde aardse zaken bij de tekens van de dierenriem, zoals een bepaalde kleur of een bepaald element of een bepaalde soort steen. Waarschijnlijk is het idee dat de aanwezigheid van zo'n zaak de eigenschappen van het bijbehorende astrologische teken oproepen. Ik verwacht niet dat alle astrologen in alle landen het eens zijn over welke zaken (bijvoorbeeld welke kleur) nu precies bij elk teken hoort.

In de sterrenkunde is er geen speciale kleur, element, of steen verbonden met enig sterrenbeeld.[AA]

[vorige][volgende]


talen: [en] [nl]

//aa.quae.nl/nl/antwoorden/astrologie.html;
Laatst vernieuwd: 2021-07-19