AstronomieAntwoorden: AstronomieAntwoordenBoek: Energie

AstronomieAntwoorden
AstronomieAntwoordenBoek: Energie


[AA] [Woordenboek] [Antwoordenboek] [UniversumFamilieBoom] [Wetenschap] [Sterrenhemel] [Planeetstanden] [Reken] [Colofon]

1. Energie ... 2. Energietransport

\(\def\|{&}\DeclareMathOperator{\D}{\bigtriangleup\!} \DeclareMathOperator{\d}{\text{d}\!}\)

Deze bladzijde beantwoordt vragen over energie. De vragen zijn:

1. Energie

Energie is de mogelijkheid om iets te doen. Hoe meer energie iets heeft, hoe verder het kan komen of hoe sneller het kan gaan of hoe groter de invloed is die het kan hebben. Energie komt voor in veel verschillende vormen. Een paar daarvan staan hieronder.

[288]

2. Energietransport

Er zijn drie manieren waarop je energie kunt transporteren:

  1. door convectie, waarin temperatuurverschillen heet materiaal naar koude gebieden doet reizen en koud materiaal naar hete gebieden, en zo netto warmte (dus energie) van hete naar koude gebieden gaat. De energie beweegt met de snelheid van het materiaal.
  2. door (warmte)geleiding (of conductie), waarin hitte door een materiaal heen beweegt zonder dat het materiaal zelf hoeft te bewegen. De energie beweegt met een snelheid die afhangt van de eigenschappen van het materiaal.
  3. door straling, waarin energie door de lege ruimte reist (bijvoorbeeld als elektromagnetische straling zoals licht). De energie beweegt dan met de lichtsnelheid.

Je kunt alle drie de soorten energietransport waarnemen bij een pot soep die op een vuurtje staat te koken. De hete gassen in het vuur gaan omhoog door convectie. Er komt hittestraling van het vuur, die je met je hand kunt afschermen. De pot wordt aan de buiten-onderkant verwarmd en de hitte gaat door geleiding ook naar de binnenkant, waar het de soep verwarmt. Eerst door geleiding, en later (als de soep kookt) ook door convectie wordt de warmte van de onderkant van de pot naar het oppervlak van de soep gebracht.[AA]

talen: [en] [nl]

//aa.quae.nl/nl/antwoorden/energie.html;
Laatst vernieuwd: 2021-07-19