AstronomieAntwoorden: AstronomieAntwoordenBoek: Kometen

AstronomieAntwoorden
AstronomieAntwoordenBoek: Kometen


[AA] [Woordenboek] [Antwoordenboek] [UniversumFamilieBoom] [Wetenschap] [Sterrenhemel] [Planeetstanden] [Reken] [Colofon]

\(\def\|{&}\DeclareMathOperator{\D}{\bigtriangleup\!} \DeclareMathOperator{\d}{\text{d}\!}\)

Deze bladzijde beantwoordt vragen over kometen. De vragen zijn:

Een komeet is een blok ijs en stof met misschien een rots in het midden, die rond de Zon draait. De meeste kometen komen van ver voorbij de verste planeet en schieten in korte tijd op hoge snelheid door het binnengedeelte van het Zonnestelsel. Wanneer kometen dicht genoeg bij de Zon komen dan ontwikkelen ze meestal een coma en één of meer staarten.

[433]

Er zijn veel verschillen tussen planeten en kometen. Het belangrijkste verschil is dat een planeet veel groter is dan een komeet. Een komeet heeft een diameter van hoogstens een paar dozijn kilometers, terwijl een planeet een diameter heeft van minstens 1000 km. De Aarde heeft bijvoorbeeld een diameter van ongeveer dertien duizend kilometer.

[304]

Planeten hebben meestal bijna cirkelvormige banen (met lage excentriciteit) die in bijna hetzelfde vlak liggen (met lage inclinatie). Kometen hebben meestal erg langgerekte banen (met hoge excentriciteit) die willekeurige richtingen hebben vergeleken met de banen van de planeten (dus ze kunnen een hoge inclinatie hebben).

Planeten en de Zon tonen zich aan de hemel alleen nabij de ecliptica (de dierenriem), maar kometen kunnen overal aan de hemel opduiken.[AA]

[vorige][volgende]


talen: [en] [nl]

//aa.quae.nl/nl/antwoorden/kometen.html;
Laatst vernieuwd: 2021-07-19