AstronomieAntwoorden: AstronomieAntwoordenBoek: Sterrenhemel

AstronomieAntwoorden
AstronomieAntwoordenBoek: Sterrenhemel


[AA] [Woordenboek] [Antwoordenboek] [UniversumFamilieBoom] [Wetenschap] [Sterrenhemel] [Planeetstanden] [Reken] [Colofon]

1. Wat is er deze maand aan de sterrenhemel te zien?

\(\def\|{&}\DeclareMathOperator{\D}{\bigtriangleup\!} \DeclareMathOperator{\d}{\text{d}\!}\)

Deze bladzijden beantwoord vragen over de sterrenhemel. De vragen zijn:

[37]

1. Wat is er deze maand aan de sterrenhemel te zien?

Er zijn veel verschillende soorten sterrenkundige gebeurtenissen. Sommige zijn gemakkelijk te zien, en andere zijn moeilijk: daar heb je een telescoop voor nodig, of een hele donkere hemel ver van stadslicht en andere lichten. Sommige gebeuren vaak (bijvoorbeeld Volle Maan, of bepaalde standen van de grote manen die rond Jupiter draaien), andere af en toe (bijvoorbeeld zonsverduisteringen en maansverduisteringen, of meteorietenregens), en weer andere zelden (bijvoorbeeld Venus die voor de Zon langs gaat) of maar één keer (zoals sommige kometen die maar één keer dicht bij de Zon komen). Welke voor jou interessant zijn hangt af van je smaak en van de apparatuur (zoals een verrekijker of een telescoop) die je beschikbaar hebt.

Populaire sterrenkundige tijdschriften zijn de beste bronnen van informatie over toekomstige gebeurtenissen aan de sterrenhemel. Hun informatie is bij de tijd, wordt netjes gepresenteerd, en bevat vaak ook berichten over net ontdekte zaken zoals nieuwe kometen. De mensen die een astronomisch tijdschrift schrijven hebben al voor je uitgezocht wat er het meest interessant is, en hebben er de beste plaatjes bij gezocht.

Op deze webbladzijden kun je ook wel wat informatie vinden over komende dingen aan de hemel, maar die informatie is nogal verspreid en gaat alleen over dingen die goed te voorspellen zijn en waarover toevallig een vraag gesteld werd. Hier is een lijstje:

Er zijn tegenwoordig veel programma's beschikbaar voor op de computer waarmee je de stand van de planeten en andere voorspelbare zaken voor elk gewenste tijdstip en waarneemplek kunt uitrekenen voor een paar duizend jaar rond nu. Zulke planetariumprogramma's zijn ook goede bronnen van informatie over toekomstige (en verleden) gebeurtenissen aan de sterrenhemel, maar daar komen nieuw ontdekte dingen niet van zelf in terecht. Vaak geven ze niet automatisch informatie over minder vaak voorkomende gebeurtenissen (zoals de terugkeer nabij de Zon van periodieke kometen of de oppositie van asteroïden), en de astronomische gegevens waarop hun voorspellingen gebaseerd zijn raken op den duur wel verouderd (en de voorspellingen daarom minder nauwkeurig), vooral voor kometen en asteroïden, hoewel dit meestal alleen belangrijk is als je hele hoge nauwkeurigheid moet hebben.

Een derde mogelijkheid is om contact op te nemen met je lokale sterrenkundeclub of planetarium (als die bij jou in de buurt zijn).

Hier is een lijst van webbladzijden over enkele nederlandstalige tijdschriften die (meer of minder) over sterrenkunde gaan:

Een lijst van engelstalige webbladzijden van sommige astronomische tijdschriften is te vinden op //directory.google.com/Top/Science/Astronomy/Publications/Magazines/?tc=1. Een engelstalig overzicht van planetariumprogramma's is te vinden op //directory.google.com/Top/Science/Astronomy/Software/Desktop_Planetarium_and_Charting/. Let wel op: er zijn hele dure, redelijk goedkope, en gratis programma's. Welke voor jou het beste is hangt helemaal af van waar je naar zoekt en hoeveel geld je er aan wilt uitgeven.[AA]

talen: [en] [nl]

//aa.quae.nl/nl/antwoorden/sterrenhemel.html;
Laatst vernieuwd: 2021-07-19