AstronomieAntwoorden: UniversumFamilieBoom: Universum

AstronomieAntwoorden
UniversumFamilieBoom: Universum


[AA] [Woordenboek] [Antwoordenboek] [UniversumFamilieBoom] [Wetenschap] [Sterrenhemel] [Planeetstanden] [Reken] [Colofon]

1. De constante van Hubble

\(\def\|{&}\DeclareMathOperator{\D}{\bigtriangleup\!} \DeclareMathOperator{\d}{\text{d}\!}\)

  ┌── 
Filament
Type
:
Universum
──┤
  └── 
Ruimtebel
Grootte
:
4200 Mpc
───── 
150 Mpc
Aarde
:
Universum
───── 
(filament)

Eén definitie van het Universum of Heelal is dat het alles omvat. Het zichtbare (of kenbare) deel van het Universum is beperkt door de ouderdom ervan: licht en andere dragers van informatie hebben slechts een eindige snelheid en hebben dus maar een eindige (doch zeer grote) afstand kunnen reizen sinds het ontstaan van het Heelal. Het Heelal is nu ongeveer 13,7 miljard jaar oud, dus de straal van het zichtbare Heelal is nu 13,7 miljard lichtjaren of 4200 Mpc of 1.3 × 1023 km. Licht en andere informatie dat van grotere afstanden naar ons op weg is heeft ons nog niet kunnen bereiken. (Zie ook vraag 11 in het AntwoordenBoek.)

Op lengteschalen groter dan ongeveer 100 Mpc lijkt het materiaal in het Heelal vrij gelijkmatig verdeeld te zijn, zoals bepaald is uit de gelijkmatige verdeling van de 3-kelvin-achtergrondstraling.

Op kleinere lengteschalen blijkt het Heelal een schuimachtige struktuur te hebben waarin alle rijke sterrenstelselclusters zich bevinden in draderige gebieden die filamenten heten die te vinden zijn op de grenzen waar verschillende grote ruimtebellen elkaar raken. De ruimtebellen zijn zelf relatief leeg; daarin komen geen rijke sterrenstelselclusters voor.

Metingen en schattingen van afstanden (Mpc, lichtjaren), snelheden, roodverschuivingen (z) en de ouderdom en grootte van het Heelal zijn allemaal afhankelijk van de constante van Hubble.

1. De constante van Hubble

Het blijkt dat hoe verder een melkwegstelsel van ons vandaan is, hoe sneller het zich van ons verwijdert (zoals gemeten door de roodverschuiving). Dit feit werd voor het eerst opgemerkt in 1929 door Edwin Hubble, een Amerikaanse astronoom. De constante van Hubble is de gemiddelde verhoudingsfactor tussen de snelheid waarmee verre melkwegstelsels zich van ons verwijderen en de afstand waarop ze staan. De beste metingen voor de constante van Hubble geven een waarde van 71 km/s Mpc (kilometer per seconde per megaparsec).[AA]

[Boom][Filament]


talen: [en] [nl]

//aa.quae.nl/nl/boom/universum.html;
Laatst vernieuwd: 2021-07-19