AstronomieAntwoorden: De Sterrenhemel: 0 Uur Sterrentijd

AstronomieAntwoorden
De Sterrenhemel: 0 Uur Sterrentijd


[AA] [Woordenboek] [Antwoordenboek] [UniversumFamilieBoom] [Wetenschap] [Sterrenhemel] [Planeetstanden] [Reken] [Colofon]

\(\def\|{&}\DeclareMathOperator{\D}{\bigtriangleup\!} \DeclareMathOperator{\d}{\text{d}\!}\)

Deze pagina laat de sterrenhemel zien voor 50° noorderbreedte om 0 uur sterrentijd. Het is ongeveer 0 uur sterrentijd om 0 uur lokale tijd aan het eind van september, om 18 uur lokale tijd aan het eind van december, om 12 uur lokale tijd aan het eind van maart, en om 6 uur lokale tijd aan het eind van juni.

De zwarte schijf geeft de sterrenhemel aan, in stereografische projektie. De cirkel aan de buitenrand van de schijf is de horizon. Het midden van de schijf is het zenit. Het noorden is aan de bovenkant, het oosten aan de linkerkant, het zuiden aan de onderkant, en het westen aan de rechterkant. De witte stippen zijn sterren van magnitude 3,5 of helderder. Hoe groter de stip, hoe helderder de ster.

De groene lijnen zijn lijnen van constante hoogte en azimut in het horizontale coördinatenstelsel, en de groene getallen geven die azimut (bovenste getal van elk paar) en hoogte (onderste getal) weer.

Ter illustratie zijn vier sterrenbeelden in blauw aangegeven. Om 0 uur sterrentijd komt Orion net op in het oosten, staat de Grote Beer (Ursa Major) laag in het noorden, Cassiopeia bijna recht boven je hoofd, en de Zwaan (Cygnus) in het westen.[AA]

talen: [en] [nl]

//aa.quae.nl/nl/sterrenhemel/00-hor.html;
Laatst vernieuwd: 2021-07-19