AstronomieAntwoorden: De Sterrenhemel: 0 Uur Sterrentijd

AstronomieAntwoorden
De Sterrenhemel: 0 Uur Sterrentijd


[AA] [Woordenboek] [Antwoordenboek] [UniversumFamilieBoom] [Wetenschap] [Sterrenhemel] [Planeetstanden] [Reken] [Colofon]

\(\def\|{&}\DeclareMathOperator{\D}{\bigtriangleup\!} \DeclareMathOperator{\d}{\text{d}\!}\)

Deze pagina laat de sterrenhemel zien voor 50° noorderbreedte om 0 uur sterrentijd. Het is ongeveer 0 uur sterrentijd om 0 uur lokale tijd aan het eind van september, om 18 uur lokale tijd aan het eind van december, om 12 uur lokale tijd aan het eind van maart, en om 6 uur lokale tijd aan het eind van juni.

De zwarte schijf geeft de sterrenhemel aan, in stereografische projektie. De cirkel aan de buitenrand van de schijf is de horizon. Het midden van de schijf is het zenit. Het noorden is aan de bovenkant, het oosten aan de linkerkant, het zuiden aan de onderkant, en het westen aan de rechterkant. De witte stippen zijn sterren van magnitude 3,5 of helderder. Hoe groter de stip, hoe helderder de ster.

Met blauwe lijnen tussen sterren zijn de patronen van de sterrenbeelden aangegeven. De officiële latijnse namen van de sterrenbeelden staan er ook bij in blauw.

De witte lijn geeft de evenaar van de hemel weer (declinatie 0°) uit het equatoriale coördinatenstelsel. De rode lijn geeft de ecliptica weer (eclipticale breedte 0°) uit het eclipticale coördinatenstelsel. De ecliptica is het pad waarlangs de Zon, Maan en planeten bewegen. De paarse lijn geeft aan waar de melkweg is.

Om 0 uur sterrentijd komt Orion op in het oosten, met de ster Betelgeuse linksboven de drie sterren van de gordel en de ster Rigel rechtsonder. De Steelpan (deel van het officiële sterrenbeeld Grote Beer [Ursa Major]) staat laag in het noorden. De "W" van Cassiopeia staat bijna recht boven je hoofd (in het zenit). De Zomerdriehoek (gevormd door de ster Deneb in de Zwaan [Cygnus], Wega of Vega in de Lier [Lyra] en Altair in de Arend [Aquila]) staat in het westen. De ster Formalhaut in het sterrenbeeld Zuidelijke Vissen (Piscis Australis) is laag in het zuiden te zien. De Melkweg gaat van ongeveer de oostelijke horizon door het zenit naar ongeveer de westelijke horizon.[AA]

talen: [en] [nl]

//aa.quae.nl/nl/sterrenhemel/00-sb-p.html;
Laatst vernieuwd: 2021-07-19