AstronomieAntwoorden: De Sterrenhemel: 6 Uur Sterrentijd

AstronomieAntwoorden
De Sterrenhemel: 6 Uur Sterrentijd


[AA] [Woordenboek] [Antwoordenboek] [UniversumFamilieBoom] [Wetenschap] [Sterrenhemel] [Planeetstanden] [Reken] [Colofon]

\(\def\|{&}\DeclareMathOperator{\D}{\bigtriangleup\!} \DeclareMathOperator{\d}{\text{d}\!}\)

Deze pagina laat de sterrenhemel zien voor 50° noorderbreedte om 6 uur sterrentijd. Het is ongeveer 6 uur sterrentijd om 6 uur lokale tijd aan het eind van september, om 0 uur lokale tijd aan het eind van december, om 18 uur lokale tijd aan het eind van maart, en om 12 uur lokale tijd aan het eind van juni.

De zwarte schijf geeft de sterrenhemel aan, in stereografische projektie. De cirkel aan de buitenrand van de schijf is de horizon. Het midden van de schijf is het zenit. Het noorden is aan de bovenkant, het oosten aan de linkerkant, het zuiden aan de onderkant, en het westen aan de rechterkant. De witte stippen zijn sterren van magnitude 3,5 of helderder. Hoe groter de stip, hoe helderder de ster.

De blauwe lijnen geven de officiële grenzen van de sterrenbeelden aan, met de officiële latijnse namen ook in blauw.

De witte lijn geeft de evenaar van de hemel weer (declinatie 0°) uit het equatoriale coördinatenstelsel. De rode lijn geeft de ecliptica weer (eclipticale breedte 0°) uit het eclipticale coördinatenstelsel. De ecliptica is het pad waarlangs de Zon, Maan en planeten bewegen. De paarse lijn geeft aan waar de melkweg is.

Om 6 uur sterrentijd staat Orion in het zuiden, met de ster Betelgeuse linksboven de drie sterren van de gordel en de ster Rigel rechtsonder. De heldere ster Sirius in de Grote Hond (Canis Major) staat links onder Orion. De Steelpan (deel van het officiële sterrenbeeld Grote Beer [Ursa Major]) staat ongeveer in het oosten. De "W" van Cassiopeia staat ongeveer in het westen. De ster Deneb in de Zwaan (Cygnus) staat in het noordwesten. De Leeuw (Leo) met de ster Regulus staat rechts onder de Grote Beer. De Melkweg loopt van de zuidoostelijke horizon ongeveer recht over je hoofd (door het zenit) naar de noordnoordwestelijke horizon.



[AA]

talen: [en] [nl]

//aa.quae.nl/nl/sterrenhemel/06-sb-gr.html;
Laatst vernieuwd: 2021-07-19