AstronomieAntwoorden: De Sterrenhemel: 12 Uur Sterrentijd

AstronomieAntwoorden
De Sterrenhemel: 12 Uur Sterrentijd


[AA] [Woordenboek] [Antwoordenboek] [UniversumFamilieBoom] [Wetenschap] [Sterrenhemel] [Planeetstanden] [Reken] [Colofon]

\(\def\|{&}\DeclareMathOperator{\D}{\bigtriangleup\!} \DeclareMathOperator{\d}{\text{d}\!}\)

Deze pagina laat de sterrenhemel zien voor 50° noorderbreedte om 12 uur sterrentijd. Het is ongeveer 12 uur sterrentijd om 12 uur lokale tijd aan het eind van september, om 6 uur lokale tijd aan het eind van december, om 0 uur lokale tijd aan het eind van maart, en om 18 uur lokale tijd aan het eind van juni.

De zwarte schijf geeft de sterrenhemel aan, in stereografische projektie. De cirkel aan de buitenrand van de schijf is de horizon. Het midden van de schijf is het zenit. Het noorden is aan de bovenkant, het oosten aan de linkerkant, het zuiden aan de onderkant, en het westen aan de rechterkant. De witte stippen zijn sterren van magnitude 3,5 of helderder. Hoe groter de stip, hoe helderder de ster.

De tekeningen laten zien wat met ongeveer in de sterrenbeelden zag, met de officiële afkortingen van de namen van de sterrenbeelden aangegeven in blauw.

De witte lijn geeft de evenaar van de hemel weer (declinatie 0°) uit het equatoriale coördinatenstelsel. De rode lijn geeft de ecliptica weer (eclipticale breedte 0°) uit het eclipticale coördinatenstelsel. De ecliptica is het pad waarlangs de Zon, Maan en planeten bewegen. De paarse lijn geeft aan waar de melkweg is.

Om 12 uur sterrentijd staat de ster Betelgeuse uit Orion laag in het westen. De Steelpan (deel van het officiële sterrenbeeld Grote Beer [Ursa Major]) staat bijna recht boven je hoofd (in het zenit). De "W" van Cassiopeia staat laag in het noorden. De Leeuw (Leo) met de ster Regulus staat in het zuiden. De ster Spica uit de Maagd (Virgo) staat links onder de Leeuw. De sterren Deneb in de Zwaan (Cygnus) en Wega of Vega in de Lier (Lyra) staan in het noordoosten. De ster Arcturus in Boötes staat links onder de Grote Beer. De Melkweg komt maar tot ongeveer 45° boven de horizon en loopt met een grote boog van het noordoosten via het noorden naar het zuidwesten.



[AA]

talen: [en] [nl]

//aa.quae.nl/nl/sterrenhemel/12-sb-b.html;
Laatst vernieuwd: 2021-07-19