AstronomieAntwoorden: De Sterrenhemel: 18 Uur Sterrentijd

AstronomieAntwoorden
De Sterrenhemel: 18 Uur Sterrentijd


[AA] [Woordenboek] [Antwoordenboek] [UniversumFamilieBoom] [Wetenschap] [Sterrenhemel] [Planeetstanden] [Reken] [Colofon]

\(\def\|{&}\DeclareMathOperator{\D}{\bigtriangleup\!} \DeclareMathOperator{\d}{\text{d}\!}\)

Deze pagina laat de sterrenhemel zien voor 50° noorderbreedte om 18 uur sterrentijd. Het is ongeveer 18 uur sterrentijd om 18 uur lokale tijd aan het eind van september, om 12 uur lokale tijd aan het eind van december, om 6 uur lokale tijd aan het eind van maart, en om 0 uur lokale tijd aan het eind van juni.

De zwarte schijf geeft de sterrenhemel aan, in stereografische projektie. De cirkel aan de buitenrand van de schijf is de horizon. Het midden van de schijf is het zenit. Het noorden is aan de bovenkant, het oosten aan de linkerkant, het zuiden aan de onderkant, en het westen aan de rechterkant. De witte stippen zijn sterren van magnitude 3,5 of helderder. Hoe groter de stip, hoe helderder de ster.

De blauwe lijnen geven de officiële grenzen van de sterrenbeelden aan, met de officiële latijnse namen ook in blauw.

De witte lijn geeft de evenaar van de hemel weer (declinatie 0°) uit het equatoriale coördinatenstelsel. De rode lijn geeft de ecliptica weer (eclipticale breedte 0°) uit het eclipticale coördinatenstelsel. De ecliptica is het pad waarlangs de Zon, Maan en planeten bewegen. De paarse lijn geeft aan waar de melkweg is.

Om 18 uur sterrentijd staat de Steelpan (deel van het officiële sterrenbeeld Grote Beer [Ursa Major]) ongeveer in het westen. De "W" van Cassiopeia staat ongeveer in het oosten. De Zomerdriehoek (gevormd door de ster Deneb in de Zwaan [Cygnus], Wega of Vega in de Lier [Lyra] en Altair in de Arend [Aquila]) staat in het zuidoosten. De ster Spica uit de Maagd (Virgo) staat heel laag in het zuidwesten. Het sterrenbeeld de Schorpioen (Scorpio) met de ster Antares en het sterrenbeeld de Boogschutter (Sagittarius) staan laag in het zuiden. De ster Arcturus in Boötes staat links onder de Grote Beer. De Melkweg loopt van het noorden hoog door het oosten naar het zuiden.[AA]

talen: [en] [nl]

//aa.quae.nl/nl/sterrenhemel/18-sb-gr.html;
Laatst vernieuwd: 2021-07-19